Klasyczny i prosty drink na bazie whisky – whisky sour.
Sour to tak naprawdę cała grupa drinków, przygotowywanych z dowolnego alkoholu, soku z cytryny i syropu cukrowego. Możemy mieć więc Vodka Sour, Brandy Sour czy – jak tutaj – Whisky Sour. Najczęściej do tego typu drinków używa się bourbona, ale równie dobrze może być też szkocka whisky. Drink jest połączeniem smaku kwaśnego i odrobiny słodyczy z syropu cukrowego. Jest prosty i z łatwo dostępnych składników, więc polecam go na imprezy. A jeśli lubicie whisky, warto spróbować także innych drinków z whisky z 2drink.pl :)
Whisky Sour – przepis
Składniki:
- 40 ml whisky
- 25 ml soku z cytryny
- 15 ml syropu cukrowego
Przygotowanie:
Do shakera wrzucamy kostki lodu, wlewamy składniki, wstrząsamy. Przelewamy do niskiej szklanki na kostki lodu i ozdabiamy plasterkiem cytryny.
—
Jeśli mój przepis zainspirował Cię do zrobienia własnego drinka – koniecznie napisz o tym w komentarzu albo wrzuć fotkę na drinkową tablicę na Facebooku. Możesz też wysłać ją na kontakt@2drink.pl – będzie mi bardzo miło :)
Witam, nie jestem jakimś koneserem Whisky, ale drineczek całkiem spoko na ciepłe popołudnie. Polecam
Polecam sour na miodzie zamiast cukru . Z tym że nie powinno się takiego syropu trzymać długo, gdyż miód z dodatkiem wody potrafi szybko sfermentować.
Ciekawa też jest sztuczka z lodem, który powstał z wody zmieszanej z odrobinką aromatu (ja lubię migdałowy). Aromat się powoli uwalnia do drinka w miarę topnienia kostek. Zrobi to wrażenie zwłaszcza na koleżankach, które chciałoby się zatrzymać na dłużej w mieszkaniu ;)
Gdzie mogę kupić syrop cukrowy ?
W hipermarketach, sklepach specjalistycznych, ale najlepiej zrobić w domu, mieszając wrzątek z cukrem w proporcjach 1:1
Zrobilam wersje z Jackiem, swiezo wycisnietym sokiem z cytryny i syropem z agawy (nie mialam cukrowego). Pyszne! :)
whisky polecalbym tanie i owocowe jak np. balantines. finest albo jnb… od biedy red… to sa whiskacze dedykowane do mieszania bo wszystkie ich wady przykryje woda / sok i cukier. Black label jest za ciezki na takie drinki.. w manhatnie by sie sprawidzl ale najlepiej solo.
Mam pytanie odnośnie whisky sour. Zamierzam to serwować podczas sylwestra, ponieważ polecił mi to znajomy obeznany w temacie. Akurat mam w barku Jacka więc świenie się złożyło. Czy sok z cytryny musi być wyciśnięty ze świeżych cytryn czy może to być taki gotowiec chemiczny ze sklepu spożywczego w większej butelce ? Dalej chodzi mi o białko z jajka. Znajomy mi właśnie wspominał żebym na 1 drinka dodał 1 białko z jajka, zmienia to konsystencję itd., czy to prawda i warto zastosować ? No i podobno mieszanie tylko w shakerze bez niego nie da się uzyskać dobrego efektu. Dzięki za pomoc. ; )
Co prawda już po Sylwestrze, ale może komuś się przyda. Sok najlepiej świezy, ale w barach często podają z takim sztucznym, z butelki. Z białkiem jajka nie próbowałam, ale wiem, że w wielu przepisach ten składnik występuje :)
z mieszaniem w shakerze… jeśli masz białko albo świeży sok – to na pewno koniecznie trzeba w shakerze mieszać.