Szarlotka na ciepło to idealna propozycja dla tych, którzy lubią żubrówkę z sokiem jabłkowym i chcą spróbować nieco innej wersji tego popularnego w Polsce drinka.
Szarlotka czyli żubrówka z sokiem jabłkowym to jeden z pierwszych drinków, których w życiu spróbowałam, więc mam do niego zawsze sentyment :) Tym chętniej spróbowałam gorącej wersji tego drinka – w końcu jest zima, więc kiedy pić ciepłe drinki, jak nie teraz? Jeśli ta wersja Wam posmakuje, polecam spróbować także Malibu Hot Apple – sama nie wiem, który z nich bardziej mi smakuje :)
Szarlotka (żubrówka z sokiem jabłkowym) na ciepło – przepis
Składniki:
- 50 ml żubrówki
- sok jabłkowy do dopełnienia (ok. 180 ml)
- szczypta cynamonu
- 4 goździki
Przygotowanie:
Sok jabłkowy z dodatkiem goździków podgrzać. Żubrówkę wlać do szklanki, zalać sokiem, posypać na wierzchu cynamonem.
jakie są proporcje? to znaczy, na litr podgrzanego soku ile potrzebuje goździków? 5o ml żubrówki na szklankę ? nie zrozumiałam proporcji przepisu.
Na szklankę: Soku ok 180 ml – tak jak podane w składnikach, 50 ml żubrówki i 4 gozdziki.
życzę radosnych świąt Bożego Narodzenia spędzonych w gronie rodzinnym