Syropy do kawy nie kosztują wiele, a pozwolą Ci urozmaicić codzienną kawę. Wystarczy kilka smaków, a możesz każdego dnia pić pyszną kawę jak w kawiarni! Ale nie tylko kawę, bo syropy do kawy można wykorzystać też na kilka innych sposobów. Oto najlepsze syropy do kawy na jesień.
1. Syrop Apple Pie – szarlotka
Mój ulubieniec w tym roku, syrop włoskiej marki Il Doge. Smakuje naprawdę jak szarlotka, to nie tylko smak jabłek i cynamonu, ale jeszcze taki ciasteczkowy – pyszny!
To syrop do kawy, więc niezależnie od tego, czy wolisz kawę czarną smakową czy np. cappucino z dodatkiem syropu, syrop szarlotkowy będzie odpowiedni.
Ale mamy też inną propozycję wykorzystania: do skarmelizowania śliwek! Dzięki wykorzystaniu tego syropu, śliwki nabierają lekko cynamonowo-ciasteczkowego posmaku, a w całym domu pachnie, jakbyśmy właśnie wyjęli z pieca świeże ciasto! Śliwki z tego przepisu możesz użyć jako dodatek do deserów (np. naleśniki, gofry) lub owsianki.
Śliwki karmelizowane w syropie szarlotkowym – przepis
Składniki:
- pół kilograma śliwek węgierek bez pestek
- 2 łyżki syropu Apple Pie (szarlotka) marki Il Doge
Przygotowanie:
Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy każdą na 4 kawałki. Na patelnię wlewamy syrop, podgrzewamy do momentu, aż zacznie bulgotać. Wrzucamy śliwki i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż śliwki puszczą sok i lekko się podgotują. Zdejmujemy z patelni i podajemy.
2. Syrop Pumpkin Spice (pikantny dyniowy) – syrop do kawy i nie tylko
Gdy mówimy: pumpkin spice, automatycznie przychodzi nam do głowy kawa ze Starbucksa, która jest hitem każdej jesieni, czyli Pumpkin Spice Latte. Dla miłośników tego napoju mam dobrą wiadomość: kawę o takim smaku można już pić każdego dnia w domu. Wystarczy kupić syrop do kawy Pumpkin Spice włoskiej marki Il Doge.
Ale mając syrop Pumpkin Spice można pokusić się o wykorzystanie go jeszcze w inny sposób. Na przykład jako… polewa do placuszków, naleśników czy gofrów. Spróbuj koniecznie, a nie będziesz żałować!
3. Rum z czekoladą – syrop do kawy i do drinków
Ten syrop do kawy ma moim zdaniem więcej charakteru, niż syrop wyłącznie czekoladowy. Nie umiem tego wytłumaczyć, ale Syrop Rum z czekoladą jest jakby głębszy w smaku. A przy tym nie smakuje jak takie podłe aromaty rumowe do ciasta z małych buteleczek (a tego trochę się bałam, zanim go spróbowałam).
Ten syrop również nadaje się do karmelizowania owoców oraz do deserów. Jako że jest czekoladowy, świetnie będzie współgrał na przykład z bananami, ale śliwki z czekoladą także przecież świetnie smakują!
No i nie zapomnijmy o tym, że syrop do kawy rum z czekoladą świetnie sprawdzi się w drinkach! Jeśli masz ten syrop w domu, koniecznie spróbuj tej wersji drinka Espresso Martini:
Espresso Martini czekoladowe – przepis na drink
Składniki:
- 50 ml wódki
- 25 ml likieru Kahlua
- 1 filiżanka espresso
- 10 ml syropu Rum z czekoladą
- kostki lodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wstrząsamy w shakerze z kostkami lodu. Przecedzamy do kieliszka koktajlowego.
4. Syrop Irish Cream – syrop do kawy dla miłośników whisky
Syrop do kawy Irish Cream przywodzi na myśl kawę po irlandzku, tyle że bez alkoholu. Dzięki temu, że jest to właśnie bezalkoholowy syrop, możemy swoją Irish coffee pić przez cały dzień :)
Ten syrop świetnie sprawdzi się również jako polewa do lodów.
5. Syrop Grzaniec z goździkami
Syrop o smaku grzańca jako syrop do kawy? Czemu nie! To tak naprawdę syrop z dodatkiem korzennych przypraw, a kawa korzenna jest przecież bardzo smaczna.
Syrop grzaniec z goździkami można wykorzystać także do drinków. Sprawdź koniecznie nasz przepis na drink z whisky i właśnie syropem o smaku grzańca.
Whisky i grzaniec – przepis na drink
Składniki:
- 40 ml whisky
- 30 ml soku pomarańczowego
- 20 ml syropu Grzaniec z goździkiem (marki Victoria’s)
- ok. 50 ml napoju gazowanego o smaku cytrynowym (np. Schweppes Lemon)
- kostki lodu
Przygotowanie:
Pierwsze trzy składniki wstrząsamy w shakerze z kostkami lodu. Przecedzamy do wysokiej szklanki na lód, dopełniamy napojem gazowanym.
Te i wiele innych syropów do kawy oraz do drinków kupisz w naszym sklepie. Sprawdź kategorię: syropy