A może tak coś owocowo-warzywnego? Zapraszam na smoothie ze szpinaku i truskawek.
Muszę się przyznać, że pierwszy raz kupiłam szpinak w liściach, taki świeży – zawsze kupowałam mrożony. Ale do koktajli jakoś mi taki mrożony nie pasował, więc postawiłam na świeży szpinak w liściach. Smoothie smakuje specyficznie – smak szpinaku dość mocno się przebija, ale truskawki swoją słodyczą sprawiają, że jednak bliżej mu do koktajlu owocowego niż warzywnego. Myślę, że to fajna odmiana od tradycyjnych słodkich koktajli z truskawek i świetna okazja na spróbowanie czegoś wytrawnego.
Smoothie z truskawek i szpinaku – przepis
Składniki:
- 2 garście liści świeżego szpinaku
- pół szklanki soku jabłkowego
- szklanka truskawek
Przygotowanie:
Szpinak opłukać i osuszyć, wrzucić do blendera, zalać sokiem i zmiksować. Do zmiksowanego szpinaku dodać odszypułkowane truskawki i zmiksować ponownie. Można posłodzić do smaku, ale ja nie słodziłam. Smacznego:)