Przepis jest prosty, a lista składników wydaje się długa, ale tak naprawdę można pominąć dekorację z bitej śmietany i sosu karmelowego. Choć nie ukrywam, że ja wolę z bitą śmietaną – co to za kawa mrożona bez bitej śmietany? :) Shake kawowy z karmelem i mlekiem sojowym to tak naprawdę dość sycący napój, można go z powodzeniem wypić jako deser po obiedzie. Ok, prawdziwego karmelu w nim nie ma, ale za to syrop karmelowy w środku i sos karmelowy na zewnątrz robią dobrą robotę ;)
Po więcej przepisów na pyszne kawy mrożone zapraszam tutaj: Kawa mrożona – 5 najlepszych przepisów.
Shake kawowy z karmelem i mlekiem sojowym – przepis
Składniki:
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki syropu karmelowego
- 1/4 szklanki wrzątku
- pół szklanki mleka sojowego
- 4 gałki lodów waniliowych
- bita śmietana i sos karmelowy do dekoracji
Przygotowanie:
Zaczynam od zaparzenia kawy we wrzątku, dodaję też od razu syrop. Do blendera wlewam mleko sojowe, dodaję lody śmietankowe, a także zaparzoną i przestudzoną kawę. Wszystko miksuję, choć nie musi być super dokładnie – kawałki lodów mogą sobie pływać. Przelewam do szklanki, dekoruję bitą śmietaną i sosem karmelowym.
Wyprubwałem tego shakea,bardzo dobry tylko dla mnie byl za malo slodki.Wiec drugim razem dalem o 2 galki lodow wiecej i o 1 lyzeczke syropu wiecej.PYSZNY POLECAM NIEZDECYDOWANYM!!!
Dziękuję za opinię :) Z cukrem to wiadomo – każdy potrzebuje innej ilości, więc warto szukać swoich proporcji.
Hej! Jescze jedno pytanie!Koniecznie muszą być lody waniliowe?Próbowałaś z innymi?
Hej!Mam kilka pytań przy tych proporcjach co tu są podane to na jeną kawkę czy dwie?Powiedz mi jeszcze jaką pojemność mają twoje pucharki?Za ile i gdzie je kupiłaś?W necie to kosmczne ceny,minimum 6 sztuk
Z podanych proporcji wychodzi jedna szklanka. Moja ma ok. 250 ml. Można takie szklanki kupić na sztuki w hipermarketach i czasem w Rossmannie albo w Almie widuję tego typu szkło też.
sorki ale podalem zlego maila.ten jest dobry
Czy znasz jakiś dobry przepis na takie frappe, któe nie będzie słodkie? Tzn bez dodatku syropu, miodu itd., ale nadal efektowne.