Shake czekoladowy z bananem i mango to świetna propozycja na drugie śniadanie lub na poobiedni deser, albo wtedy, gdy mamy ochotę na coś słodkiego.

Uwielbiam owocowe koktajle i mleczne szejki, więc zawsze mam w domu jakieś lody i najczęściej także banany, które można zmiksować z każdym innym owocem i zawsze świetnie się komponują. Tym razem miałam do zmiksowania jeszcze bardzo dojrzałe mango, więc pomyślałam, że z bananem i czekoladowymi lodami może stworzyć niezłą kompozycję. I faktycznie – wyszedł gęsty koktajl-szejk o bardzo owocowym, słodkim smaku.  A miłośnikom bananów polecam także koktajl bananowo-czekoladowy i koktajl brzoskwiniowo-bananowy.

Shake czekoladowy z bananem i mango – przepis

Składniki (na 2 szklanki):

  • 1 dojrzałe mango
  • 1 banan
  • 3 kulki lodów waniliowych
  • 4 kulki lodów czekoladowych
  • kilka łyżek mleka
  • kakao
  • bita śmietana

Przygotowanie:

Mango obieramy, wyjmujemy pestkę, kroimy na małe kawałki. Banana kroimy w plasterki. Owoce wrzucamy do blendera, dodajemy mleko, lody i miksujemy na gładką masę. Wlewamy do szklanki, wierzch posypujemy kakao (żeby utworzyła się gruba warstwa) i dekorujemy bitą śmietaną.