Prosty przepis, ale niesamowicie pyszny efekt. Rzadko używam orzechów lub migdałów do koktajli, bo jakoś do tej pory nie miałam jak ich zmielić, ale mój blender ma taką specjalną nakładkę – jak młynek do kawy, więc można w nim zmielić właśnie migdały czy orzechy. Ten shake polecam na ochłodę, jako deser po obiedzie, bo jest ogromnie słodki. Pewnie dlatego, że ananas był bardzo dojrzały:) Można zrobić go też z ananasa z puszki.
Shake ananasowo-migdałowy – przepis:
Składniki:
- 1 mały ananas
- ok 20 migdałów
- 3 gałki lodów śmietankowych
- łyżka soku z cytryny
- 2-3 łyżki soku ananasowego lub wody
Przygotowanie:
Ananasa obieram, kroję na małe kawałki, wrzucam do blendera. Migdały przelewam wrzątkiem i obieram z łusek. Wrzucam je do młynka i mielę na pył. Dodaję je do blendera do ananasa, dodaję pozostałe składniki i mieszam na gładką masę.
Pychotka :)
Idealny na dzisiejszy upał :)
Uwielbiam shaki(?) i każdy przypadłby mi do gustu. Ten wygląda bardzo smakowicie. :)