Salty dog – prosty, imprezowy drink, z którego zrobieniem poradzi sobie nawet największy kuchenny czy barowy antytalent.
Z drinkiem Salty dog jest podobnie jak z drinkiem o nazwie Screwdriver – zwykła wódka z sokiem, ale ma swoją nazwę ;) Dlatego też jest to jeden z tańszych i łatwiejszych drinków, jaki można zrobić. Według mnie nadzwyczajnie nie smakuje, ale pewnie dlatego, że nie przepadam za sokiem z białych grejpfrutów. No i zamiast crusty z soli, zrobiłabym crustę z cukru – wtedy można by było pić Salty doga bezpośrednio ze szklanki, a nie – jak poleca autor przepis z „Malej wielkiej księgi koktajli” – przez słomkę.
Salty dog – przepis
Składniki:
- 40 ml wódki
- sok grejpfrutowy do dopełnienia
- lód
- odrobina soku z cytryny
- sól
Przygotowanie:
Brzeg szklanki zanurzyć w soku z cytryny, a następnie w soli (oczywiście delikatnie, a nie tak jak ja – żeby przykleiły się do szklanki całe grudy soli ;) ). Do szklanki wrzucić lód, wlać wódkę i dopełnić sokiem. Podawać ze słomką.
Konstruktywnie zauważę, że można też zrobić wersję z ginem — obie występują pod taką samą nazwą.
O, to musi być dobre, na pewno spróbuję :)