Jak przechowywać alkohol?
1. Otwarta czy zamknięta?
Gdy butelka z likierem, wódką czy whisky jest jeszcze fabrycznie zamknięta, nie martwimy się o to, że alkohol wywietrzeje, straci smak, albo co gorsza – procenty ;) Ale co zrobić z otwartymi butelkami? Jeżeli otwarta butelka zawiera alkohol o mocy 40 % (wódka, gin, rum, whisky, tequila) to nie musimy się martwić o to, że alkohol spleśnieje czy zwietrzeje, jeżeli tylko będziemy ją za każdym razem szczelnie zamykać. Likiery przechowywane w szczelnie zamkniętych butelkach także możemy przechowywać przez wiele miesięcy – mam w domu butelki, które są otwarte od roku i dwóch lat i likier wciąż smakuje tak jak powinien. Trzeba tylko uważać przy likierach kremowych – np. adwokat – ich nie trzymałabym otwartych za długo, bo z czasem zaczynają wyglądać niezbyt apetycznie.
Jeżeli w butelce zostało mniej niż połowa alkoholu, można przelać go do karafki, ale najlepiej wybrać taką, która jest zakrywana korkiem naturalnym, a nie szklanym. Naturalny korek idealnie, szczelnie zamyka karafkę, dzięki czemu alkohol nie ulatnia się, do karafki nie dostaje się powietrze, więc można go przechowywać bez obawy o jego jakość.
Otwarte wino także najlepiej zakorkować naturalnym korkiem choć trzeba pamiętać, że wina po otwarciu nie można przechowywać aż tak długo jak mocnych alkoholi. Najlepiej wypić je w ciągu trzech dni, maksymalnie tygodnia, a po otwarciu przechowywać w lodówce.
2. Temperatura alkoholu
Nie bez powodu do przechowywania wina dawniej służyły piwnice, a i dzisiaj, jeśli ktoś ma taką możliwość, przechowuje wino raczej w piwnicy niż w domu. To dlatego, że wino najlepiej przechowywać w temperaturze niższej niż pokojowa – 10-14 stopni, maksymalnie 18 dla wina czerwonego. Pasjonaci i miłośnicy wina, którzy piwniczek nie mają, a w lodówce mają niższą temperaturę, mogą kupić sobie… chłodziarkę na wino. W chłodziarce można ustawić odpowiednią temperaturę, a urządzenia te są na tyle małe, że można je z powodzeniem trzymać w salonie, nie tylko w kuchni. Oczywiście w chłodziarkach można trzymać nie tylko wino – inne alkohole też warto przechowywać w ten sposób. Chodziarka może przydać się np. gdy robimy warstwowe shoty z mocnych alkoholi i likierów – łatwiej uzyskać warstwy, gdy alkohol jest mocno schłodzony. O parametrach chłodziarek można poczytać w poradniku Westwing.
3. Miejsce przechowywania
Wiemy już, że alkohol najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, ale poza wysoką temperaturą alkoholom szkodzi także światło. Dlatego też trzymanie butelek z alkoholem w nasłonecznionej kuchni nie jest najlepszym pomysłem, lepiej znaleźć dla nich jakieś zaciszne, zacienione miejsce. Ja wykorzystuję do przechowywania alkoholu barek w pokoju, fajnym pomysłem jest też zaopatrzenie się w specjalny regał na wino, stojak (jeśli mamy mniej butelek) lub barek mobilny. Barki mobilne, stoliki na alkohol i tym podobne rozwiązania sprawdzają się też podczas imprez, bo można ustawić barek tam, gdzie aktualnie jest potrzebny :)
Niezależnie od tego, czy przechowujemy alkohol w barku czy w szafce, pamiętajmy, żeby nie wystawiać go na działanie słońca.
O czym jeszcze trzeba pamiętać przechowując alkohol?
Kilka rad na zakończenie:
- zamknięte wino najlepiej przechowywać na leżąco, lekko po skosie (korkiem do dołu), wówczas korek nie wysycha
- jeśli w półlitrowej butelce z likierem czy wódką została niewielka ilość (np. 50-100 ml) to lepiej ją wypić niż przechowywać, bo przechowujemy głównie powietrze w prawie pustej butelce ;)
- naturalny korek zawsze jest lepszym zamknięciem dla butelki z alkoholem niż nakrętka
(współpraca)
Mam pytanie: mam zamiar zrobić nalewke z sokiem czarnego bzu. Jaka jest dolna granica procent alkoholu, aby sie nie zepsuła przez 2 lata ? Nalewka nie będzie słodka, powiedzmy że na litr soku dam 200 g cukru