Z shotami jest jak z każdymi innymi drinkami – fajnie wyglądają, ale rzadko goszczą na naszych stołach, bo wszystkim się wydaje, że są drogie i trudne do zrobienia. Oczywiście wielowarstwowe, kolorowe shoty z likierów są drogie i trudne, ale ze zwykłych składników też można wyczarować ciekawe i smaczne shoty.

Kluczem do przygotowania warstwowych shotów jest wybranie takich składników, które znacząco różnią się gęstością. Najłatwiej – i to polecam Wam na początek – jest wlewanie do kieliszka (w takiej właśnie kolejności) syropu (np. Grenadina, Blue Curacao, syrop malinowy), likieru i wódki na końcu. Fajnie, jeśli jest to wódka smakowa, kolorowa, bo wtedy shot nie jest na wierzchu przezroczysty.

A oto kilka moich wskazówek, które ułatwią przygotowanie shotów:

  • drugą i kolejne warstwy alkoholu najlepiej wlewać po łyżeczce – tu są dwie szkoły – jedni używają odwróconej łyżeczki do herbaty, inni po prostu leją po łyżeczce. U mnie najlepiej wychodziło, jak wzięłam dość płaską łyżeczkę i dotykając nią do ścianki kieliszka, wlewałam alkohol najpierw na łyżeczkę, a niej płyn zlatywał do kieliszka.
  • żeby dobrze widzieć, czy nie wlewa się alkoholu za szybko i czy trunki się nie mieszają, najlepiej ustawić sobie kieliszek na wysokości oczu, wtedy można kontrolować nalewanie i warstwy łatwiej wychodzą
  • jeśli chcemy robić shoty, dobrze zainwestować w nalewak do butelek. Takie nalewaki można kupić za kilka złotych w hipermarkecie, a dzięki nim naprawdę znacznie łatwiej skontrolować strumień alkoholu i lać powolutku.

A oto kilka moich propozycji na sylwestrowe shoty – niektóre są mojego pomysłu, inne pochodzą ze stron internetowych i stron producentów alkoholu (Żubrówki i Malibu). We wszystkich poniższych przepisach wykorzystuję syrop Blue Curacao, a nie likier o tej nazwie.

Imbirowy żuberek

Składniki:

  • 45 ml żubrówki
  • 5 ml syropu imbirowego (u mnie syrop Herbapolu, taki do herbaty)
  • odrobina cynamonu

Przygotowanie:

Za pomocą syropu i cynamonu robimy crustę na kieliszkach. Do każdego wlewamy żubrówkę, dodajemy syrop imbirowy, który powinien osiąść na dnie.

Chmurka

Składniki:

  • 40 ml wódki
  • 10 ml Blue Curacao
  • łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Do kieliszka wlewamy składniki w podanej kolejności (bez łyżeczki, syrop sam osiądzie na dnie).

Wściekły pies

Składniki:

  • 10 ml syropu malinowego
  • 40 ml wódki
  • odrobina sosu tabasco
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Wlać składniki w podanej kolejności, doprawić pieprzem.

Kurczak w atramencie

Składniki (na 4 shoty):

  • 50 ml Blue Curacao
  • 100 ml soku grejfrutowego
  • 50 ml wódki

Przygotowanie:

Blue Curacao rozlać do kieliszków. Sok zmieszać z wódką w shakerze, wlać do każdego kieliszka ostrożnie po łyżeczce.

Imbir w cytrynkach

Składniki:

  • 25 ml wódki Wyborowa Imbirowa lub innej o smaku imbirowym
  • 25 ml soku z cytryny
  • lód

Przygotowanie:

Składniki wymieszać w shakerze z lodem, przelać do kieliszka.

Teraz Polska

Składniki:

  • 25 ml wódki
  • 25 ml Grenadiny
  • odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:

Do kieliszka wlać Grenadinę, następnie ostrożnie po łyżeczce wlać wódkę i dodać po ok. łyżeczce soku z cytryny na każdy kieliszek.