Wermuty z wódką łączą się znakomicie, a jeśli dodamy do nich jeszcze trzeci składnik o intensywnym smaku, możemy otrzymać wyjątkową kompozycję. Plumtini to taki właśnie drink – o śliwkowym wykończeniu, dość mocny, ale pije się go z ogromną przyjemnością. Wprost idealny na zimę – nie wiem dlaczego, ale śliwki zawsze mi się z zimowymi smakami kojarzą… Może dlatego, że zimą jest już dobra nalewka śliwkowa, którą nastawiam latem, a może dlatego, że powideł śliwkowych używam zawsze do świątecznego piernika i do karnawałowych pączków? Teraz będę musiała chyba więcej powideł śliwkowych smażyć, bo coś czuję, że Plumtini na stałe zagości wśród moich ulubionych drinków.
Jeśli nie macie pod ręką powideł śliwkowych (oczywiście mogą być kupne, nie muszą być domowe), można spróbować zastąpić je niewielką ilością soku śliwkowego (ok. 30 ml).
Plumtini – przepis na drink
Składniki:
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- 50 ml wermutu Ciociosan Classico
- 50 ml wódki
- 2-3 kostki lodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczam w shakerze z kostkami lodu i wstrząsam energicznie, aż powidła wymieszają się z alkoholami, a zawartość shakera będzie miała jednolity, jasnośliwkowy kolor. Przelewam do kieliszka i podaję.