Moja propozycja na zimową czekoladę na gorąco – z dodatkiem korzennych przypraw, o smaku piernikowym.

Domowy piernik, pachnący w całym domu to jedna z tych potraw, które nieodłącznie przynoszą mi na myśl Boże Narodzenie. A że do świąt jest już całkiem niedaleko, proponuję pyszną gorącą czekoladę o takim właśnie piernikowym smaku. Jeśli smakowała Wam moja biała czekolada z przyprawami, to ten przepis też powinien przypaść do gustu.

Polecam na początku dodać mniej przypraw i dodawać je stopniowo, próbując czekolady w trakcie podgrzewania, żeby nie okazało się, że jest za mocno korzenna.

Piernikowa czekolada na gorąco – przepis

Składniki (na 1 filiżankę):

  • pół szklanki śmietanki (z kartonika, taka jak do kawy)
  • pół szklanki mleka
  • pół czekolady mlecznej
  • 1,5 łyżki kakao (ciemne, nie takie rozpuszczalne)
  • pół łyżeczki kardamonu mielonego
  • pół łyżeczki imbiru mielonego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta chili mielonego
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Do rondelka wlewam mleko, śmietanę, mieszam – można spieniaczem do mleka, wtedy śmietanka się troszkę ubije i będzie „lżejsza”. Dodaję pokruszoną w kawałki czekoladę, przyprawy i kakao i mieszam, do momentu rozpuszczenia czekolady i kakao – można zagotować. Podawać gorące.