Pyszny sok, świeżo wyciśnięty z owoców, z dodatkiem odrobiny imbiru.
Wiosną takie domowe soki smakują najlepiej i dostarczają mnóstwa witamin, których po zimie często nam brakuje, bo nie jemy za dużo warzyw i owoców, jeśli nie ma na nie sezonu. Na pomarańcze i grejpfruty sezon jest zawsze, jabłka też są zawsze dostępne, dlatego ten sok można zrobić o każdej porze roku. Dodatek imbiru sprawia, że sok jest bardziej orzeźwiający.
Orzeźwiający sok jabłkowo-cytrusowy – przepis
Składniki:
- 100 ml soku wyciśniętego z jabłka
- 100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
- 50 ml soku wyciśniętego z grejpfruta
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
Przygotowanie:
Soki wyciskam w sokowirówce, a imbir ścieram na tarce, na najmniejszych oczkach. Wszystko mieszam w shakerze i podaję.