Pyszny sok, świeżo wyciśnięty z owoców, z dodatkiem odrobiny imbiru.

Wiosną takie domowe soki smakują najlepiej i dostarczają mnóstwa witamin, których po zimie często nam brakuje, bo nie jemy za dużo warzyw i owoców, jeśli nie ma na nie sezonu. Na pomarańcze i grejpfruty sezon jest zawsze, jabłka też są zawsze dostępne, dlatego ten sok można zrobić o każdej porze roku. Dodatek imbiru sprawia, że sok jest bardziej orzeźwiający.

Orzeźwiający sok jabłkowo-cytrusowy – przepis

Składniki:

  • 100 ml soku wyciśniętego z jabłka
  • 100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 50 ml soku wyciśniętego z grejpfruta
  • 2 łyżeczki świeżo startego  imbiru

Przygotowanie:

Soki wyciskam w sokowirówce, a imbir ścieram na tarce, na najmniejszych oczkach. Wszystko mieszam w shakerze i podaję.