Przepis na prosty napój herbaciany, zaczerpnięty z książki „1001 przepisów. Kuchnia polska”.
Nektar mórz południowych to właściwie mrożona herbata, ale z lekko waniliowym posmakiem. Prosta w przygotowaniu, smak wanilii nie jest zbyt intensywny, więc powinna smakować wszystkim miłośnikom ice tea.
Nektar mórz południowych – przepis
Składniki (na litrowy dzbanek):
- 2,5 kopiastych łyżeczek czarnej herbaty liściastej (Assam, Ceylon, Yunnan)
- 4 łyżeczki cukru
- 1 laska wanilii
- kostki lodu
Przygotowanie:
2 szklanki wody zagotować z laską wanilii i cukrem. Osobno zagotować kolejne 2 szklanki, zaparzyć herbatę w półlitrowym dzbanku (nie dłużej niż 5 minut). Wanilię odłożyć, napar waniliowy przelać do dzbanka litrowego, dodać napar herbaciany, wystudzić. Przed podaniem dodać kostki lodu.