Przepis na prosty napój herbaciany, zaczerpnięty z książki „1001 przepisów. Kuchnia polska”.

Nektar mórz południowych to właściwie mrożona herbata, ale z lekko waniliowym posmakiem. Prosta w przygotowaniu, smak wanilii nie jest zbyt intensywny, więc powinna smakować wszystkim miłośnikom ice tea.

Nektar mórz południowych – przepis

Składniki (na litrowy dzbanek):

  • 2,5 kopiastych łyżeczek czarnej herbaty liściastej (Assam, Ceylon, Yunnan)
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 laska wanilii
  • kostki lodu

Przygotowanie:

2 szklanki wody zagotować z laską wanilii i cukrem. Osobno zagotować kolejne 2 szklanki, zaparzyć herbatę w półlitrowym dzbanku (nie dłużej niż 5 minut). Wanilię odłożyć, napar waniliowy przelać do dzbanka litrowego, dodać napar herbaciany, wystudzić. Przed podaniem dodać kostki lodu.