Zanim spróbujesz Negroni, musisz wiedzieć, że to drink z grupy aperitif, czyli tych, które podaje się przed posiłkiem. Mają pobudzać apetyt, więc drinki z tej grupy zwykle mają ziołowy smak. Nie inaczej jest z Negroni, w którym mieszają się smaki jałowcowego ginu, gorzkiego, pomarańczowego Campari oraz intensywne, ziołowe aromaty wermutu. Drink można przygotować mieszając wyłącznie te trzy alkohole w rożnych proporcjach, albo dla złagodzenia mocy dodać chlust (czyli ok. 30-50 ml) wody gazowanej.
Negroni – przepis na drink
Składniki:
- 40 ml wermutu Ciociosan Bianco
- 40 ml ginu
- 40 ml Campari
- chlust wody gazowanej
- pół plasterka pomarańczy
Przygotowanie:
Drink przygotowujemy bezpośrednio w szkle, na 2-3 kostkach lodu. Wszystkie alkoholowe składniki wlewamy do niskiej szklanki na lód, delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy wodę gazowaną oraz plasterek pomarańczy.
*wpis powstał we współpracy z marką Ciociosan
Bez wody i wermut czerwony a nie bianco.l
Klasyczne Negroni podaje sie w szkle koktajlowym, bez splasha z wody :)