Muffinki z Baileysem i kawą oraz orzechami włoskimi są bardzo kawowe i bardzo orzechowe. No i ulubiony likier w środku sprawia, że w smaku są po prostu obłędne. Nie martwcie się, że mogą się nie udać – ja jestem totalnym nieudacznikiem, jeśli chodzi o ciasta, a te muffinki wyszły bez problemu.
Przepis pochodzi z książki „Kawa. Sekrety baristy”
Muffinki z Baileysem i kawą – przepis na 12 sztuk
Składniki:
- 250 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 4 łyżki likieru Baileys
- 2 garście posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- niepełna szklanka mąki
Przygotowanie:
Orzechy włoskie można posiekać lub zmielić w młynku do orzechów – jest łatwiej. Masło (nie może być zbyt zimne) utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, likier, orzechy i zmiksować, a następnie połączyć z mąką i kawą (nie zaparzamy, wsypujemy kawę rozpuszczalną).
Formę do muffinek wykładam papilotkami, wlewam ciasto i piekę ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ja mam z termoobiegiem i taki czas jest odpowiedni, ale najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy już są ok).
Po upieczeniu mufiinki wyglądały na dość mokre, a od spodu tłuste, ale po wystygnięciu już takie mokre nie były, chociaż nadal mięciutkie i pyszne.
Bez proszku do pieczenia czy sody? Zrobiłam ale dodałam odrobinę proszku i niestety nie wyszły…
A ile takie muffinki moga dni wystac po upieczeniu ? Oplaca sie zroic zapas np na 2 dni ?