Przepisów na kawę mrożoną próbowałam już całkiem sporo – z lodami (np. Mrożone Choco-latte), mieszaną w shakerze, z dodatkiem syropów lub świeżych owoców, np. bananów (polecam: Kawa krówkowa z bananem), ale chyba nie robiłam jeszcze kawy mrożonej z czekoladą. A to przecież takie genialne połączenie! Zwłaszcza, gdy do kompletu dodamy jeszcze syrop karmelowy i bitą śmietanę. Kalorii cała masa, ale co tam, raz w tygodniu można sobie pozwolić na taką rozpustę, nie? :)
Mrożona mokka karmelowa – przepis
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- pół tabliczki czekolady mlecznej
- 2 łyżeczki syropu karmelowego
- ok. 2-3 łyżki wody – wrzątku
- 100 ml mleka
- 4 kostki lodu
- bita śmietana i sos karmelowy (taki do lodów) do dekoracji
Przygotowanie:
Kawę rozpuszczam we wrzątku, dodaję czekoladę pokrojoną w małe kawałeczki i mieszam tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodaję syrop karmelowy i jeszcze raz mieszam. W shakerze umieszczam lód, dodaję mleko i kawę z czekoladą, mocno wstrząsam. Przelewam do szklanki i dekoruję bitą śmietaną i sosem karmelowym.
Jeśli nie macie shakera – nic straconego, mrożona mokka karmelowa wyjdzie także bez shakera. Trzeba zmieszać rozpuszczoną kawę z czekoladą z zimnym mlekiem i wrzucić kostki lodu.
Witaj!Wytłumacz mi jak rozpuścić kawę jednocześnie dając pół tabliczki czekolady w około 2 albo 3 łyżkach wrzątku i do tego jeszcze syrop?Na pierwszy rzut oka wydaje się to niemożliwe.Przy takich proporcjach skladników nie za mało tej wody?
Najpierw kawę we wrzątku, dopiero w tym czekoladę, a jak już czekolada będzie rozpuszczona, to całość będzie płynna i bez problemu można dodać płynny syrop. Tylko że jak teraz o tym myślę, to radzę z tym syropem ostrożnie, bo będzie dość słodkie :) Jak pisałam ten post to chyba więcej cukru jadłam, teraz bym tyle nie dodała.
Oczywiście, że można. Poza tym jak się człowiek napije kalorii w takim wydaniu, to potem ma tyle energii, że nawet na spacer pójdzie – czyli wszystko się wyrównuje ;)
Absolutnie wspaniała :)
Oj tak :)
rozmarzyłam się :)