Kruszony, czyli zimne napoje, przygotowywane z owoców, zalewanych winem, sokami lub herbatą, są u nas nieco zapomniane i rzadko goszczą na naszych stołach. A szkoda, bo przygotowanie kruszonu zajmuje czasem kilka minut, a gdy napój nasiąknie owocowym smakiem – fantastycznie gasi pragnienie.
Mrożona herbata ananasowa jest lekko słodkawa w smaku, czuć w niej odrobinę kwaskowości, ale i delikatną nutę ananasa. Jest bardzo orzeźwiająca.
Mrożona herbata ananasowa – przepis
Składniki:
- 5 łyżeczek czarnej herbaty liściastej (ja wykorzystałam Assama)
- 1 duża cytryna
- pół małego ananasa świeżego
- 2 łyżki miodu
- woda
- kostki lodu
Przygotowanie:
Herbatę zaparzyć w litrze wody i przestudzić. Ananasa i obraną cytrynę pokroić w duże kawałki, włożyć do dzbanka. Wlać herbatę, dodać cukier, zamieszać. Odstawić do całkowitego przestygnięcia. Napar powinien „naciągać” owocami przez około godzinę-dwie. Po tym czasie można go podawać z kostkami lodu.
I juz sie w niej zakochalam,nie mam dzis w domu ananasa,ale kupie..dzis mam nektarynki…mysle ze tez beda dobrze smakowaly:)
Z nektarynkami nie próbowalam, ale może być dobre :)
Idealne orzeźwienie :)
Na takie gorące dni herbata mrożona jest jak znalazł:) Przepis jest fajny, jak tylko będę miała okazję to wypróbuję:) Polecam użyć herbaty ananasowej Dilmah – na gorąco smakuje wyśmienicie;)
Świetny pomysł – z ananasową herbatą mogłoby być jeszcze bardziej aromatyczne :)