Drink, w którym główną rolę gra rum – jasny oraz ciemny. Do tego egzotyczne smaki ananasa i migdałów.
Mai Tai to jeden z tych drinków, które należą do znanych i lubianych w wielu miejscach na świecie, pojawiają się często w kartach barów, ale na moim blogu jeszcze go nie było. Dlaczego? Bo sporo tu składników, a ja rzadko sięgam po przepisy, w których wykorzystać trzeba kilka różnych alkoholi i żaden z nich to nie jest wódka ;) Umówmy się, kto z nas ma w domu jednocześnie dwa rodzaje rumu, triple sec i amaretto? Ale warto choć raz Mai Tai spróbować, zwłaszcza jeśli ktoś lubi rum.
Mai Tai – przepis na drink
Składniki:
- 30 ml białego rumu
- 20 ml ciemnego rumu
- 10 ml likieru triple sec (np. Cointreau)
- 10 ml likieru Amaretto
- 15 ml soku z limonki
- kruszony lód
- plaster ananasa do dekoracji
To Ci się przyda:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wstrząsamy w shakerze z kruszonym lodem. Całą zawartość shakera przelewamy do wysokiej szklanki, dekorujemy plasterkiem ananasa.
Wskazówka: Co zrobić, jeśli nie mamy kruszarki do lodu? Można pokruszyć lód domowym sposobem, a właściwie na kilka sposobów, bez użycia kruszarki. Sprawdź wideo, w którym mówię, jak to zrobić TUTAJ.
Wskazówka 2: Czy w tym drinku można stosować jakieś zamienniki? To jeden z klasycznych przepisów, więc moim zdaniem warto spróbować go chociaż raz w niezmienionej wersji. Ale oczywiście jak zwykle eksperymenty mile widziane! W końcu jeśli nie masz np. ciemnego lub jasnego rumu i użyjesz podwójnej porcji tylko jednego rodzaju rumu, to też będzie drink, który może wyjść pyszny. Albo jeśli zamiast Amaretto lub likieru triple sec użyjesz bezalkoholowego syropu (np. syropu triple sec). Nie będzie to już co prawda „prawdziwy” Mai Tai, ale na pewno będzie dobry drink, jeśli oczywiście lubisz połączenie rumu, migdałów i cytrusów :)
Pamiętam dobry drink ze studiów – do wysokiej szklanki, najlepiej 500ml szklanki do piwa, wlewamy:
– 150ml piwa;
– 200ml wódki;
– 100ml spirytusu.
Wódkę i spirytus wlewamy delikatnie po ściance, żeby warstwy się nie wymieszały!!! To ważne, bo inaczej jest nie do wypicia! Pijemy 'na raz’, kolejne warstwy osłabiają wrażenie mocy drinka, którą za to szybko poczujemy w nogach :P Drinka nazwaliśmy 'Ćpunek’. Enjoy!
Zbieram od kilku dniu wszelakie alkohole , najwazniejsze jednak by posiadać tzw dodatki ( likiery) do drinków: Triple sec , Malibu, Bols blue,Kahlua …Posiadać powiedzmy 7 -8 różnych alkoholi to jest frajda bo można porobić 3 składnikowe driny :)
haha ja posiadam wiele rodzajow alkoholi, najtansze, sredniej i bardzo dobrej klasy whiskey , bialy i ciemny rum, gin kilka roznych wina i amaretto tez nie zapominajac o Cointreau :D