Liczi to nie jest coś, co specjalnie często gości w mojej kuchni – trochę za dużo roboty z obieraniem, a za mało efektu jak dla mnie ;) Zdecydowanie ładniej ten owoc wygląda w skorupce niż po obraniu i wypestkowaniu. Ale już likier o smaku liczi bardzo mi odpowiada. Dlatego do Liczi Mojito dodaję i likier i kilka owoców. A poza tym to, co w mojito jest najważniejsze, czyli sporo mięty, dużo limonki, trochę cukru, rum i woda gazowana. Zachęcam do spróbowania tej wersji mojito.
Liczi Mojito – przepis na drink
Składniki:
- 40 ml rumu
- 30 ml likieru liczi
- pół limonki
- kilka listków mięty
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 3 sztuki liczi – obrane i wypestkowane
- kruszony lód
- woda gazowana do dopełnienia
Przygotowanie:
Do szklanki wrzucam limonkę pokrojoną w małe kawałki, zasypuję cukrem, dodaję miętę i ugniatam muddlerem. Dodaję liczi i ugniatam jeszcze raz leciutko. Wlewam alkohole i mieszam wszystko delikatnie łyżką. Zasypuję kruszonym lodem i uzupełniam wodą gazowaną.
Gdzie można kupić likier liczi?