Mimo że to lato nie jest w tym roku szczególnie gorące, lemoniada gości u mnie w domu dość często. I chociaż uważam, że to za prosty przepis, by go tu publikować, to gdy dodałam do lemoniady kostki mojego niebieskiego lodu – nie mogłam się oprzeć, żeby nie zrobić kilku zdjęć.
Jak smakuje lemoniada nie muszę chyba mówić – smakuje jak dzieciństwo – cytryną i cukrem. Przepis jest bardzo prosty, a wykonanie zajmuje kilka chwil.
Lemoniada smerfowa – przepis
Składniki na litrowy dzbanek
- 3/4 litra wody mineralnej lub przegotowanej
- 1 cytryna
- 1,5 łyżki cukru
- kilka listków mięty
- 6 kostek niebieskiego lodu
- 6 kostek zwykłego lodu
Przygotowanie:
Lód włożyć do dzbanka, zalać wodą. Osłodzić i wymieszać. Połowę cytryny wycisnąć, drugie pół pokroić na półplasterki i włożyć do dzbanka. Dodać miętę i schłodzić.
Jak zrobić niebieski lód to chuja pana