Prosty do zrobienia, orzeźwiający napój bezalkoholowy – lemoniada miętowo-imbirowa.
Lemoniada miętowo-imbirowa to idealny dodatek do obiadu w upalny dzień, albo po prostu sposób na orzeźwienie. Świetnie gasi pragnienie, łatwo ją zrobić, a w lodówce można przechowywać taką lemoniadę przez kilka godzin.
Lemoniada miętowo-imbirowa – przepis:
Składniki:
- 2 cytryny
- pół limonki
- 4 łyżeczki cukru brązowego
- 4 gałązki mięty
- 3 małe plasterki imbiru
- woda mineralna (około 3 szklanek)
Przygotowanie:
Z jednej cytryny wyciskam sok, wlewam do dzbanka. Drugą kroję w półplasterki, wrzucam do dzbanka. Limonkę też kroję w półplasterki (4 plasterki zostawiam), wrzucam do dzbanka, dodaję miętę, cukier i imbir i delikatnie ugniatam muddlerem. Wlewam wodę, dodaję kostki lodu. Do szklanek wrzucam po plasterku cytryny, po kilka kostek lodu i wlewam lemoniadę.