Do kawy zimą i jesienią często dodaję przyprawy korzenne, bo dzięki nim kawa ma taki fajny pierniczkowy smak. Ale poza przyprawami korzennymi warto dodać także mleko kokosowe – jego smak potęguje smak przypraw korzennych i sprawia, że kawa jest jeszcze bardziej aromatyczna, pachnąca i pyszna. Ja dodałam swoje ulubione przyprawy pojedynczo, ale łatwiejsza wersja tej kawy to po prostu dodatnie przyprawy do piernika – rezultat będzie równie pyszny.
A na zimę polecam jeszcze jeden mój ulubiony przepis na zimową latte z miodem i imbirem. Dla miłośników cynamonu mam też cynamonowe latte z czekoladą. Pycha!
Kawa latte z mlekiem kokosowym i korzeniami – przepis
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- filiżanka wrzątku
- 6 łyżek mleka kokosowego
- szczypta każdej z przypraw: kardamon, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, anyż
Przygotowanie:
Zaczynam od podgrzania mleka kokosowego, dodaję do niego od razu moje przyprawy korzenne. Gdy będzie już ciepłe (nie musi się gotować) zdejmuję z palnika i spieniam (spieniaczem do kawy albo inną swoją metodą). Kawę zaparzam w filiżance, zalewając rozpuszczalną kawę wrzątkiem. Spienione mleko wlewam do szklanki, a następnie delikatnie po łyżce, cienkim strumieniem wlewam kawę. Posypuję starta czekoladą. Polecam osłodzić ją dopiero po podaniu.
Witam serdecznie, Mogłaby mi Pani odpowiedzieć, dlaczego mleczko kokosowe z wiórków nie chce się spienić spieniaczem? :(
Niestety nie mam pojęcia :(
Szkoda, jednak bardzo dziękuję za odpowiedź :)