Coś na rozgrzanie – kawa latte z mlekiem kokosowym i przyprawami korzennymi.

Do kawy zimą i jesienią często dodaję przyprawy korzenne, bo dzięki nim kawa ma taki fajny pierniczkowy smak. Ale poza przyprawami korzennymi warto dodać także mleko kokosowe – jego smak potęguje smak przypraw korzennych i sprawia, że kawa jest jeszcze bardziej aromatyczna, pachnąca i pyszna. Ja dodałam swoje ulubione przyprawy pojedynczo, ale łatwiejsza wersja tej kawy to po prostu dodatnie przyprawy do piernika – rezultat będzie równie pyszny.

A na zimę polecam jeszcze jeden mój ulubiony przepis na zimową latte z miodem i imbirem. Dla miłośników cynamonu mam też cynamonowe latte z czekoladą. Pycha!

Kawa latte z mlekiem kokosowym i korzeniami – przepis

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • filiżanka wrzątku
  • 6 łyżek mleka kokosowego
  • szczypta każdej z przypraw: kardamon, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, anyż

Przygotowanie:

Zaczynam od podgrzania mleka kokosowego, dodaję do niego od razu moje przyprawy korzenne. Gdy będzie już ciepłe (nie musi się gotować) zdejmuję z palnika i spieniam (spieniaczem do kawy albo inną swoją metodą). Kawę zaparzam w filiżance, zalewając rozpuszczalną kawę wrzątkiem. Spienione mleko wlewam do szklanki, a następnie delikatnie po łyżce, cienkim strumieniem wlewam kawę. Posypuję starta czekoladą. Polecam osłodzić ją dopiero po podaniu.