Latte Macchiato nie trzeba nikomu przedstawiać – to jedna z najpopularniejszych kaw w naszych kawiarniach. Do jej przygotowania potrzebny jest ekspres, ale można poradzić sobie także domowym sposobem – tak jak ja – i wcale gorzej nie wygląda.

Do przygotowania Latte Macchiato potrzebować będziemy czegoś, co spieni nam mleko – ja użyłam blendera, można to też pewnie zrobić mikserem, choć oczywiście idealnie by było mieć w domu ekspres z dyszą do spieniania. No ale blender też się świetnie sprawdził. Zamiast espresso z ekspresu można użyć za to tradycyjnie zaparzonej kawy rozpuszczalnej.

Miłośnikom Latte Macchiato polecam także inną dwuwarstwową kawę: kawę a’la Pompadour albo kremową kawę czekoladową.

Latte Macchiato – przepis

Składniki na 2 szklanki:

  • 3 łyżeczki kawy
  • 3 łyżeczki cukru
  • wrzątek
  • 250 ml mleka

Przygotowanie:

Kawę parzymy tradycyjnie w kubeczku ale nie słodzimy. Mleko wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Tak naprawdę wystarczy mleko na chwilę postawić na gazie – musi być znacznie chłodniejsze niż zaparzona wrzątkiem kawa. Podgrzane mleko wlewamy do blendera lub spieniamy spieniaczem do mleka. Tak przygotowane mleko wlewamy do szklanek. teraz najtrudniejsza część – wlewanie kawy. Trzeba to robić powolutku, lejąc kawę po ściance szklanki, żeby nie zlała się z mlekiem. Jak widać na zdjęciach – raz wyjdzie lepiej, raz gorzej, ale generalnie nie jest to bardzo trudne. Pianka na górze powinna oddzielić się sama, ale można trochę jeszcze na górę dołożyć.