Ten koktajl z powodzeniem mógłby być dietetyczny, gdyby zrezygnować z dekorowania go bitą śmietaną. Z pewnością jednak jest oczyszczający, jak koktajl z suszonych śliwek, który kiedyś pokazywałam.
Kwaśny koktajl pod białą czapą to mój sposób na wykorzystanie świeżych moreli. Myślę, że równie dobrze można wykorzystać brzoskwinie – wówczas będzie mniej kwaśny, a bardziej słodki. Z morelami i pomarańczami, mimo miodu był bardzo, ale to bardzo kwaśny (same morele były dojrzałe i pyszne). Pewnie wiele też zależy od pomarańczy, które się miksuje.
Kwaśny koktajl pod białą czapą – przepis
Składniki:
- pół kilograma świeżych moreli
- 2 pomarańcze
- łyżka miodu
- pół szklanki soku grapefruitowego
- bita śmietana, kandyzowana skórka pomarańczowa i listki mięty do ozdoby
Przygotowanie:
Pomarańcze obrać ze skórki i białych błonek, pokroić w małe kawałki. Z moreli wyjąć pestki. Owoce włożyć do miksera, wlać sok pomarańczowy i miód i zmiksować na gładką masę. Ozdobić bitą śmietaną, skórką i listkami mięty.