Tym razem powrót do klasyki – zapraszam na jeden z najpopularniejszych i najbardziej znanych drinków: Krwawa Mary.

Krwawa Mary to drink, który pije się zazwyczaj po imprezie, następnego dnia, by wyleczyć kaca.

To, co różni go od innych popularnych drinków, to sok warzywny (konkretnie pomidorowy) zamiast owocowego. Poza sokiem, w Krwawej Mary ważne są też przyprawy – sos Worcestershire, sos tabasco, sól selerowa, sól zwykła i pieprz. Tak naprawdę jednak przygotowując w domu Krwawą Mary można dodać takie przyprawy, jakie się lubi – sos do steków, wasabi czy inne ostre przyprawy, które lubicie i macie w domu. Jeśli więc ktoś nie znajdzie w sklepie soli selerowej czy sosu Worcestershire – bez paniki, Krwawą Mary można przygotować z małymi modyfikacjami. Grunt, żeby była ostra :)

Z ciekawostek warto dodać, że w drinku Krwawa Mary można zastąpić wódkę innym alkoholem. Popularnym wariantem Bloody Mary jest Broody Maria, czyli Krwawa Mary z tequilą zamiast wódki. Można także przygotować Virgin Mary, czyli drink zupełnie bezalkoholowy, ale z sokiem pomidorowym i przyprawami. To wersja, która stawia na nogi, zawiera mnóstwo witamin i można po niej prowadzić samochód :)

Krwawa Mary (Bloody Mary) – przepis na drink

Składniki na 1 porcję:

  • 40 ml wódki
  • 80 ml soku pomidorowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pół łyżeczki sosu Worcestershire
  • odrobina sosu tabasco
  • sól zwykła
  • pieprz
  • sól selerowa (ja pominęłam)

Przygotowanie:

Do szklanki wrzucić kilka kostek lodu, wlać wódkę, sok pomidorowy (można część, żeby łatwiej było mieszać)  i sosy, dodać przyprawy, wymieszać łyżką. Dopełnić resztą soku pomidorowego. Można ozdobić selerem naciowym (jak na zdjęciu) albo po prostu podawać ze słomką.

Wskazówka 1: w sklepach można dostać soki pomidorowe z przyprawami. Użycie takiego soku to wariant dla leniwych, bo tak naprawdę mając taki sok wystarczy dodać trochę wódki, soku z cytryny i napój nadaje się do picia.

Wskazówka 2: Składniki drinka można również wstrząsnąć w shakerze z kostkami lodu, wtedy znacznie lepiej się wymieszają. Wersja mieszana, a nie wstrząśnięta (czyli taka jak wyżej) to wersja dla tych, którzy naprawdę mają niezłego kaca i wolą nie narażać się na hałas kostek lodu, uderzających o shaker ;) To oczywiście żart, bo prawda jest taka, że można ten drink przygotować w ulubiony sposób i za każdym razem wyjdzie pyszny.

Wskazówka 3: A gdyby zamiast soku pomidorowego użyć soku wielowarzywnego? Z pewnością nie będzie to już „prawdziwa” Krwawa Mary, ale warto spróbować, jeśli lubi się takie soki.

Krwawa Mary