Po koktajlach z truskawek, których w tym sezonie zrobiłam już całe mnóstwo, przyszła pora na coś innego, ale równie pysznego i truskawkowego. Kruszon ze sporą zawartością wina, o lekko pomarańczowym, orzeźwiającym posmaku.
Przygotowanie kruszonu truskawkowego jest odrobinę bardziej skomplikowane i pracochłonne, niż zrobienie zwykłego koktajlu – bo trzeba truskawki zostawić na jakiś czas, by puściły sok, a następnie – już po zalaniu winem, odstawić jeszcze na dwie godziny. Kruszon truskawkowy najlepiej pić jeszcze tego samego dnia – po kolejnej dobie w lodówce nie jest już taki smaczny.
Kruszon truskawkowy – przepis
Składniki:
- 2 szklanki truskawek
- 5 łyżeczek cukru
- pół butelki wytrawnego wina czerwonego
- woda gazowana pomarańczowa (ok. pół litra)
Przygotowanie:
Truskawki obrać, pokroić na połówki, zasypać cukrem i odstawić, żeby puściły sok. Następnie zalać winem i odstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem dopełnić wodą gazowaną.
Coś wspaniałego :)
Wygląda zachęcająco :) może warto stać się cierpliwym, na wieczór jak ulał:)
Pyszności! Rzeczywiście strasznie skomplikowany przepis;)
No nie jest może skomplikowany, ale ja jestem niecierpliwa i jak coś wymaga wstawienia do lodówki na 2 godziny, to zwykle szukam czegoś łatwiejszego ;)
Bardzo zachęcające :) Szczególnie w truskawkowym sezonie.
fajny pomysł, taki kruszon musi być bardzo orzeźwiający :)
I jest! O dziwo połączenie pomarańczowej wody gazowanej z truskawkami daje świetny efekt :)