Mocno korzenny, ale niezbyt mocny gorący drink na bazie wódki, z dodatkiem miodu i wanilii.
Staropolski krupnik to nalewka na bazie miodu, z dodatkiem korzennych przypraw. Nic nie stoi na przeszkodzie jednak, by zamiast nalewki, zrobić rozgrzewający drink o podobnym składzie. Krupnik to kolejna propozycja z serii „Zimowe rozgrzewanie„. Z pozoru wydaje się skomplikowana, bo dużo w niej składników, ale tak naprawdę to prawie same przyprawy, które większość z nas i tak ma w domu. Krupnik polecam jako alternatywę dla grzanego wina czy piwa – wino nie zawsze mamy w domu, a kieliszek wódki na ogół gdzieś tam się znajdzie.
Jedna uwaga – jeśli lubicie mniej słodkie napoje, polecam dać mniej miodu. Ja dodałam cukru waniliowego, ale lepiej sprawdzi się zwykła wanilia w laskach (wtedy dajemy 1/3 laski).
Krupnik – przepis
Składniki (na 1 porcję):
- 70 ml wódki
- 60 ml miodu
- 2 goździki
- pół łyżeczki cynamonu mielonego
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- łyżeczka cukru waniliowego
- wrzątek (min. 70 ml, ale ja dałam więcej)
Przygotowanie:
W rondelku podgrzać wodę z miodem i przyprawami, przelać do szklanki, dodać wódkę, zamieszać i podawać.
Funkcja trackback/Funkcja pingback