Korzenne mleko kokosowe to prosty i pyszny przysmak dla tych, którzy lubią wszystko, co kokosowe :)
Jeśli szukacie jakiegoś mniej popularnego przepisu, alternatywy dla czekolady piernikowej czy rozgrzewającej kawy piernikowej, polecam wypróbować przepis na korzenne mleko kokosowe. Do jego przygotowania potrzebujemy niewielką ilość mleka kokosowego z puszki i trochę przypraw – właściwie można dodać takie, jakie się lubi. Ja ostatnio rezygnuję z cynamonu na rzecz imbiru i gałki muszkatołowej, ale równie dobrze można dodać tu cynamon. Kokosowy smak mleka jest wyczuwalny, ale nie nachalny, a przyprawy dodają ostrzejszego smaku. Korzenne mleko kokosowe to napój w sam raz na święta, do piernika :)
Korzenne mleko kokosowe – przepis
Składniki na 1 szklankę:
- 2/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki mleka kokosowego z puszki
- 1,5 łyżeczki cukru (jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkich napojów, można pominąć)
- 1 gwiazdka anyżu, rozgnieciona łyżką
- szczypta imbiru mielonego
- bita śmietana i wiórki czekoladowe do dekoracji
Przygotowanie:
Mleko, mleko kokosowe, cukier i przyprawy wkładam do rondelka i zagotowuję. Przecedzam do szklanki, dekoruję bitą śmietaną i płatkami czekoladowymi.