Pyszny napój na lato, wspomnienie z dzieciństwa, czyli kompot z truskawek.
Gotowanie kompotu nie zajmuje zbyt wiele czasu, dłużej chyba zajmuje obieranie truskawek ;) Kompot z truskawek najlepiej robić wtedy, gdy są już polskie truskawki, słodkie i soczyste. Idealny dodatek do obiadu albo zamiast soków w gorące dni.
Kompot z truskawek – przepis:
Składniki:
- pół kilograma truskawek
- 50 ml rumu (można pominąć)
- 1/4 szklanki cukru
- 4 szklanki wody
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Truskawki obieramy z szypułek i kroimy na połówki. Wrzucamy do miski, zalewamy rumem. Z cukru i wody gotujemy syrop. Gdy będzie już ugotowany, dodajemy truskawki i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia, a gdy tylko kompot zacznie wrzeć, wyłączamy. Studzimy albo podajemy gorący.
wszystko pięknie, tylko co zrobić z tą cytryną? Bo przepis już nie mówi, jak ją wykorzystać :/
Faktycznie, już poprawiłam :)