Jeden z tych koktajli, który chyba nigdy mi się nie znudzi – prosty, smaczny i możliwy do wykonania o każdej porze roku. Z powodzeniem może zastąpić jeden z posiłków – podwieczorek lub drugie śniadanie.

Przy przygotowaniu koktajli z dodatkiem kiwi najważniejsze jest, by wybrać tylko bardzo dojrzałe owoce – jedno niedojrzałe kiwi może popsuć smak całego napoju, który stanie się kwaśny. Na banany także trzeba uważać – te niedojrzałe spowodują, że koktajl będzie cierpki.

Dzięki zawartości miodu i cukru waniliowego koktajl jest przyjemnie słodki, a jednocześnie orzeźwiający, co zapewnia dodatek soku pomarańczowego. Polecam dodawać cukier i miód stopniowo i próbować koktajlu – jeśli będzie za mało słodki, dodać więcej miodu.

Koktajl z kiwi i bananów

Składniki:

  • 5 małych, dojrzałych kiwi + jedno kiwi do dekoracji
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka soku pomarańczowego z kartonu

Przygotowanie:

Kiwi i banany obrać i pokroić na małe kawałki. Włożyć do miksera, dodać pozostałe składniki i miksować aż do uzyskania gładkiej masy. Przelać do wysokich szklanek, udekorować plasterkami kiwi i podawać.