Jeśli lubicie arbuzy i truskawki – ten koktajl z pewnością będzie Wam smakował. Jest bardzo słodki, mocno owocowy i zimny – idealny na gorące popołudnie. No i jest prosty – żeby go zrobić, potrzebujemy tylko dwóch składników.

W sklepach zaczynają pojawiać się dojrzałe, słodkie arbuzy, a sezon na truskawki już tuż tuż, dlatego postanowiłam wykończyć te, które miałam zamrożone od dłuższego czasu. Do tego koktajlu najlepiej wykorzystać truskawki nie całkiem rozmrożone, ale można użyć świeżych i dodać trochę kruszonego lodu dla wzmocnienia efektu orzeźwienia.

Koktajl z arbuza i truskawek – przepis

Składniki:

  • ok. 200 g mrożonych truskawek (czyli pół paczki)
  • taka sama ilość arbuza

Przygotowanie:

Truskawki wyjąć z zamrażalnika odrobinę wcześniej, by trochę się rozpuściły, ale nie do końca. Włożyć je do miksera, dodać pokrojonego w kawałki arbuza (najlepiej bez pestek) i zmiksować na jednolitą masę.