Nie pamiętam, czy kiedykolwiek robiłam koktajl z awokado, ale pewnie nie, bo do tego warzywa przekonuję się od niedawna. Poza tym, że jest bardzo zdrowe, jest też sycące, dlatego do koktajlu świetnie się nada. Tym bardziej, jeśli ma to być koktajl śniadaniowy, który ma zastąpić normalny posiłek. Przepis jest prosty, a składniki łatwo dostępne, więc zachęcam do wypróbowania.
Jeśli zostały Wam truskawki – polecam inne przepisy na koktajl truskawkowy.
Koktajl truskawkowy z awokado – przepis
Składniki (na 2 szklanki):
- 300g truskawek
- 1 awokado
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- 1 banan
- sok z 1 pomarańczy (ewentualnie pół szklanki soku pomarańczowego z kartonu)
Przygotowanie:
Truskawki myję i szypułkuję, awokado obieram i oddzielam pestkę. Kroję, wrzucam do blendera, truskawki też, dodaję pokrojonego w kawałki banana, a następnie wlewam sok i wsypuję siemię lniane. Wszystko mieszam na gładką masę i podaję.
Robię podobny koktajl tylko zamiast truskawek dodaję kiwi (2-3 sztuk).
Ja często dodaję awokado lub siemię do koktajlu. Sprawiają, że indeks glikemiczny nie jest taki wysoki i poziom glukozy nie wzrasta tak gwałtownie tylko rośnie wolniej.