Słodki, kaloryczny, ale za to pyszny sposób na wykorzystanie śliwek. Na śniadanie, na podwieczorek lub deser po obiedzie.
Uwielbiam śliwki w czekoladzie, więc pomyślałam, że w postaci koktajlu to połączenie też może być dobre. I tak właśnie było – dla kogoś, kto lubi śliwki i lubi czekoladę, to połączenie to po prostu niebo w gębie!
Koktajl „Śliwka w czekoladzie” – przepis
Składniki:
- 20 śliwek węgierek
- pół tabliczki czekolady (gorzka lub mleczna)
- 2 łyżeczki cukru
- pół szklanki wody
- odrobina mleka
Przygotowanie:
Jedną śliwkę odłożyć do dekoracji, pozostałe wypestkować i wrzucić do blendera. Dodać cukier i wodę, zmiksować. Do garnka wlać mleko, tylko tyle, aby przykryć dno, wrzucić czekoladę i podgrzewać do momentu rozpuszczenia czekolady, ciągle mieszając. Gdy czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem w jednolitą masę, przelać ją do szklanek. Na czekoladę wlać koktajl śliwkowy, udekorować ćwiartkami śliwek. Przed wypiciem delikatnie wymieszać łyżeczką czekoladę i śliwkowy mus.
To koktajl zdecydowanie dla mnie!
Faktycznie naładowany pysznościami ten koktajl :)