Kawa zachodnioindyjska to kawa o wspaniałym pomarańczowym aromacie, z dodatkiem świeżej skórki pomarańczowej i rumu.

Przepis na kawę zachodnioindyjską pochodzi z „Małej wielkiej księgi koktajli”. Nie wiem co prawda, czy w zachodnich Indiach pije się taką kawę – pewnie nie – ale przepis z całą pewnością zasługuje na wypróbowanie. Kawa zachodnioindyjska to kawa o wyraźnym pomarańczowym smaku, z odrobiną korzennych przypraw, czyli to, co najlepiej sprawdza się zimową porą. Zachęcam do wypróbowania, zwłaszcza jeśli smakowała Wam moja kawa czekoladowo-pomarańczowa.

Kawa zachodnioindyjska – przepis

Składniki na 1 szklankę:

  • 3 łyżeczki kawy
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 goździk
  • 1/2 łyżeczki świeżej skórki startej z pomarańczy
  • 3 krople aromatu rumowego lub 1 łyżka rumu
  • bita śmietana i skórka pomarańczowa do dekoracji

Przygotowanie:

Kawę zaparzyć, osłodzić, dodać goździk i skórkę pomarańczową i rum, zamieszać i odczekać chwilę. Przecedzić do szklanki, udekorować bitą śmietaną i skórką pomarańczową. Można też nie przecedzać, ale ja nie lubię jak mi coś w kawie pływa ;)