Kawa w sam raz na niedzielne przedpołudnie albo na poprawę humoru po pracy.

Prosty przepis na kawę z dodatkami – aromatyczną, smaczną, a do tego także sycącą. Migdały przed dodaniem do kawy proponuję uprażyć – można to łatwo zrobić, rozkładając je na folii aluminiowej na blaszce i wkładając na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. A jeśli użyjemy migdałów w płatkach – łatwiej będzie uprażyć je na suchej patelni.

Jeśli lubisz słodką kawę, polecam dodać kilka łyżeczek syropu – oczywiście najlepiej migdałowego, ale może być także kokosowy lub inny.

A jeśli zostanie Ci migdałów – możesz zrobić fajny koktajl – taki jak ten koktajl z orzechów brazylijskich.

Kawa z prażonymi migdałami – przepis

Składniki (na 2 kawy):

 

  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • filiżanka wrzątku
  • filiżanka mleka
  • garść migdałów uprażonych (ale nie muszą być prażone)
  • opcjonalnie: syrop migdałowy

Przygotowanie:

Migdały mielę w młynku lub blenderze, który ma specjalną przystawkę do mielenia. Do wody dodaję kawy, mleka, zmielone migdały i syrop i wszystko podgrzewam do wrzenia. Przelewam do filiżanek i podaję.