Prosty przepis na kawę z dodatkami – aromatyczną, smaczną, a do tego także sycącą. Migdały przed dodaniem do kawy proponuję uprażyć – można to łatwo zrobić, rozkładając je na folii aluminiowej na blaszce i wkładając na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. A jeśli użyjemy migdałów w płatkach – łatwiej będzie uprażyć je na suchej patelni.
Jeśli lubisz słodką kawę, polecam dodać kilka łyżeczek syropu – oczywiście najlepiej migdałowego, ale może być także kokosowy lub inny.
A jeśli zostanie Ci migdałów – możesz zrobić fajny koktajl – taki jak ten koktajl z orzechów brazylijskich.
Kawa z prażonymi migdałami – przepis
Składniki (na 2 kawy):
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- filiżanka wrzątku
- filiżanka mleka
- garść migdałów uprażonych (ale nie muszą być prażone)
- opcjonalnie: syrop migdałowy
Przygotowanie:
Migdały mielę w młynku lub blenderze, który ma specjalną przystawkę do mielenia. Do wody dodaję kawy, mleka, zmielone migdały i syrop i wszystko podgrzewam do wrzenia. Przelewam do filiżanek i podaję.