Co powiecie na kawę z dodatkiem pysznego likieru wiśniowego? Do mojej kawy dodałam likier Maraschino, który przywiozłam z wakacji w Chorwacji – to likier z wiśni, które rosną tylko w tamtym regionie – w Dalmacji. Teraz ten likier produkuje się także we Włoszech, ale Maraschino to jedna z tych pamiątek, które z Chorwacji z pewnością warto przywieźć.
Kawa „Wiśniowy poranek” ma intensywnie kawowy smak z lekką nutą wiśni. Świetna na rozgrzanie w chłodny wieczór. A z rozgrzewających napojów polecam też Chai Latte. Do tego tylko muffinki z Baileysem – i mamy idealny wieczór :)
Kawa „Wiśniowy poranek” – przepis
Składniki:
- 1 łyżka likieru kawowego
- 1 łyżka likieru wiśniowego
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- wrzątek
- do dekoracji bita śmietana i czekolada
- opcjonalnie cukier
Przygotowanie:
Zaparzam kawę ulubioną metodą (nie musi to być kawa rozpuszczalna, może być kawa z ekspresu). Dodaję likier, mieszam, opcjonalnie dodaję też cukier. Dekoruję bitą śmietaną i czekoladą.
Podoba mi się, musiała ciekawie smakować :)