Po zimowej czekoladzie piernikowej, czas na pyszną kawę z dodatkiem przypraw korzennych i odrobiny miodu. Oto prosty przepis na kawę piernikową.
Kawa i herbata z dodatkiem przypraw korzennych to coś, co smakuje właściwie tylko zimą i jesienią, więc to idealna okazja na wypróbowanie nowego przepisu na kawę piernikową. Smakuje tak jak powinna smakować zimowa kawa – jest słodka, mocno korzenna, przyjemnie rozgrzewająca. Ja dodałam do niej słodzonego mleka skondensowanego, ale można też dodać zwykłego mleka. Na zimę polecam także kawę czekoladowo-pomarańczową – nie ma co prawda korzennych przypraw, ale aromat pomarańczy też koi zmysły :)
Kawa piernikowa – przepis
Składniki (na 2 szklanki):
- 5 łyżeczek kawy
- 2 szklanki wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
- szczypta kardamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
Przygotowanie:
Wodę po zagotowaniu w czajniku wlać do rondelka, wsypać kawę, cukier (ale tylko jeśli lubi się bardzo słodką kawę, bo miód i mleko też ją osłodzą), miód i przyprawy, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z gazu, dodać mleko i wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.
Można też podawać w formie warstwowej kawy – na dole mleko skondensowane.
Hey Foodies, this Gingerbread Coffee is a Recipe Guessing Game on Knapkins. Think your friends can win? http://knapkins.com/guess_games/802?source=blog