Po zimowej czekoladzie piernikowej, czas na pyszną kawę z dodatkiem przypraw korzennych i odrobiny miodu. Oto prosty przepis na kawę piernikową.

Kawa i herbata z dodatkiem przypraw korzennych to coś, co smakuje właściwie tylko zimą i jesienią, więc to idealna okazja na wypróbowanie nowego przepisu na kawę piernikową. Smakuje tak jak powinna smakować zimowa kawa – jest słodka, mocno korzenna, przyjemnie rozgrzewająca. Ja dodałam do niej słodzonego mleka skondensowanego, ale można też dodać zwykłego mleka. Na zimę polecam także kawę czekoladowo-pomarańczową – nie ma co prawda korzennych przypraw, ale aromat pomarańczy też koi zmysły :)

Kawa piernikowa – przepis

Składniki (na 2 szklanki):

  • 5 łyżeczek kawy
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
  • szczypta kardamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru mielonego

Przygotowanie:

Wodę po zagotowaniu w czajniku wlać do rondelka, wsypać kawę, cukier (ale tylko jeśli lubi się bardzo słodką kawę, bo miód i mleko też ją osłodzą), miód i przyprawy, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z gazu, dodać mleko i wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.

Można też podawać w formie warstwowej kawy – na dole mleko skondensowane.