Znacie smak białej czekolady z takim kawowym spodem? Niby jest biała, ale trochę też kawowa – pyszna. Moja kawa na białej czekoladzie smakuje tak samo. A jeszcze duża ilość bitej śmietany na wierzchu sprawia, że to naprawdę pyszny deser. A jeśli Wam zasmakuje – polecam kawę a’la Pompadour – w podobnym klimacie :)
Kawa na białej czekoladzie – przepis na drink
Składniki:
- 1 tabliczka białej czekolady
- pół szklanki mleka
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- bita śmietana (czyli śmietana 30% lub śmietana do ubicia Dr Oetkera)
Przygotowanie:
Do garnuszka wlewam mleko i dodaję kawę, mieszam i podgrzewam, aż kawa się zacznie rozpuszczać. Dodaję pokruszoną na kawałki czekoladę. Podgrzewam do rozpuszczenia czekolady. Przelewam do szklanek. Śmietanę ubijam, wlewam na wierzch, ozdabiam odrobiną kawy rozpuszczalnej.
Kawa na białej czekoladzie smakuje super, jeśli w szklance wymiesza się obie warstwy.
Cała tabliczka czekolady i pół szklanki mleka? Coś tu jest nie tak