Kawa z czekoladą i pomarańczą to coś dla kawoszy, którzy lubią eksperymentować. Przepis nie jest trudny, a smak naprawdę niezwykły, więc zachęcam do spróbowania.
Kiedy pracowałam w sklepie z kawą i herbatą, wśród kilkunastu smaków kawy najbardziej popularna była właśnie ta z czekoladą i pomarańczą – pachniała tak cudnie, że już samo mielenie ziaren potrafiło narobić apetytu na filiżankę kawy. Coś jest w tym połączeniu czekolady i pomarańczy, że tak świetnie się komponuje z kawą.
Moja kawa czekoladowo-pomarańczowa to oczywiście nie gotowa mieszanka ze sklepu, ale kawa z dodatkiem prawdziwych owoców i czekolady. Jej przygotowanie trwa chwilę dłużej, niż zwykłej kawy, ale warto spróbować, bo ten smak jest naprawdę świetny. Jeśli ktoś lubi połączenie kawy z owocami, to polecam spróbować także mojej kawy bananowej.
Kawa czekoladowo-pomarańczowa – przepis
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy
- łyżeczka cukru
- pół tabliczki czekolady
- odrobina mleka
- łyżeczka kakao
- plasterek pomarańczy
- bita śmietana
- skórka pomarańczowa do dekoracji
Przygotowanie:
Kawę zaparzyć w niecałej szklance wody, osłodzić. Do garnuszka nalać mleka, żeby przykryć dno, włożyć pokruszoną czekoladę i kakao, mieszać do rozpuszczenia czekolady i połączenia z mlekiem. Na dno szklanki wrzucić 2-3 ćwiartki plasterka pomarańczy, wlać kawę i kakao (samo się zmiesza) i ozdobić bitą śmietaną ze skórką cytrynową.
Jutro będę robić. Doskonała na babskie pogaduszki :)
lubię pomarańczową kawę, bardzo.
Wyborna :)
kobieto, jestes wielka;)