Kawa z czekoladą i pomarańczą to coś dla kawoszy, którzy lubią eksperymentować. Przepis nie jest trudny, a smak naprawdę niezwykły, więc zachęcam do spróbowania.

Kiedy pracowałam w sklepie z kawą i herbatą, wśród kilkunastu smaków kawy najbardziej popularna była właśnie ta z czekoladą i pomarańczą – pachniała tak cudnie, że już samo mielenie ziaren potrafiło narobić apetytu na filiżankę kawy. Coś jest w tym połączeniu czekolady i pomarańczy, że tak świetnie się komponuje z kawą.

Moja kawa czekoladowo-pomarańczowa to oczywiście nie gotowa mieszanka ze sklepu, ale kawa z dodatkiem prawdziwych owoców i czekolady. Jej przygotowanie trwa chwilę dłużej, niż zwykłej kawy, ale warto spróbować, bo ten smak jest naprawdę świetny. Jeśli ktoś lubi połączenie kawy z owocami, to polecam spróbować także mojej kawy bananowej.

Kawa czekoladowo-pomarańczowa – przepis

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy
  • łyżeczka cukru
  • pół tabliczki czekolady
  • odrobina mleka
  • łyżeczka kakao
  • plasterek pomarańczy
  • bita śmietana
  • skórka pomarańczowa do dekoracji

Przygotowanie:

Kawę zaparzyć w niecałej szklance wody, osłodzić. Do garnuszka nalać mleka, żeby przykryć dno, włożyć pokruszoną czekoladę i kakao, mieszać do rozpuszczenia czekolady i połączenia z mlekiem. Na dno szklanki wrzucić 2-3 ćwiartki plasterka pomarańczy, wlać kawę i kakao (samo się zmiesza) i ozdobić bitą śmietaną ze skórką cytrynową.