Dzisiaj dzień wolny, więc można poświęcić odrobinę więcej czasu na przygotowanie porannej czy też przedpołudniowej kawy. Polecam więc wypróbowanie mojego przepisu na kawę a’la Pompadour.
Inspiracja pochodzi z tej strony, ale jak zwykle trochę zmodyfikowałam przepis, dopasowując go do swoich potrzeb :) Kawa wyszła znakomita – zarówno w takiej postaci warstwowej, jak na zdjęciu, jak i po zmieszaniu obu warstw. A przygotowanie na szczęście jest znacznie mniej pracochłonne niż mogłoby się wydawać – nie zajmuje więcej niż kilka minut. Polecam do dobrego ciasta.
Kawa a’la Pompadour – przepis
Składniki:
- 200 ml śmietanki 30% z kartonika
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- pół tabliczki czekolady mlecznej
- odrobina mleka
- 3 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Kawę zalać wrzątkiem w jednej szklance, osłodzić. Do garnuszka wlać odrobinę mleka (tyle, by przykryć dno), wrzucić podzieloną na kostki czekoladę i podgrzewać do momentu rozpuszczenia czekolady. Śmietanę schłodzoną w lodówce ubić mikserem (nie za długo, żeby nie zrobiło się z niej masło!), a następnie dodać do niej roztopioną, gorącą czekoladę i wymieszać łyżką. Do szklanek wlać kawę i łyżką nałożyć czekoladową bitą śmietanę. Posypać cynamonem lub kakao.
Witam
Ubiłem śmietanę , rozpuściłem czekoladę , wlałem ją do śmietany ale niestety smietana stała się płynna. I nic nie wyszło z kawy .
Co zrobiłem nie tak?
A może różnica temperatur była za duża?
Mam pewne pytanie O co chodzi z tą czekoladową bitą śmietaną???
Do śmietany w trakcie ubijania dodajemy roztopioną czekoladę.
Przepyszna:) Polecam gorąco
Rewelacja