Kawa z kawowych kostek lodu, z dodatkiem syropu karmelowego i pysznym, spienionym mlekiem – jedna z najlepszych, jakie piłam!
Pamiętacie kawowe kostki lodu, które kiedyś pokazywałam? Dawno już nie było nic kawowego i zimnego na blogu, ale zimą raczej niechętnie pijemy zimną kawę. Czasem jednak przychodzi taka chwila, że nawet w brzydką pogodę mam ochotę na coś słodkiego, nietypowego i kalorycznego, na poprawę nastroju. Tez tak macie? Jeśli tak – polecam spróbować tego prostego przepisu na mrożoną kawę – jest wyśmienita i wygląda pięknie :) Karmelowa kawa mrożona świetnie nadaje się do powolnego sączenia – kawowy lód wtedy się rozpuszcza i napój jest bardziej aromatyczny.
Karmelowa kawa mrożona – przepis
Przepis w wersji wideo:
http://www.youtube.com/watch?v=K56vWg00az4
Składniki:
- 7 kostek lodu kawowego
- pół szklanki mleka
- łyżka syropu karmelowego (ewentualniemożna z syropu zrezygnować i dodać po prostu cukier)
- do dekoracji polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Lód pokruszyć – za pomocą kruszarki lub tłuczka do mięsa albo innym sposobem. Można użyć co prawda lodu w kostkach, ale będzie wolniej się roztapiał. Do mleka wlać syrop, spienić za pomocą spieniacza do mleka lub zmieszać w shakerze – żeby wymieszało się mleko z syropem. Do szklanki wlać spienione mleko, dodać łyżeczką pokruszony lód, polać na wierzchu polewą czekoladową.
Smacznego!
Jescze chciałem bardziej wyjaśnić jak w kładam go do polowy to niedotyka dna jak to ty robisz.Jest króciutki.Jak myślisz to wystarzy?
Witaj AGO!Właśnie wypróbowałem nastęny przepis na kawe mrożoną w twoim wykonaniu.Jestem pod wrażeniem,niemyślałem że za zasługą lodu z kawy może powstać takie cudo!Mam pytanie,kupiłem spieniacz do mleka.Chodzi o to że on słabo spienia mleko,u ciebie na filmiku dosłownie 2 sekundy z polowy robi sie cala szklanka.U mnie 3 z czterech.Wsponę że trn drucik na ktoymjest spirala jest o plowę krółtszy od twojego.Może to jego zasługa jest.Ale mimo wszystko był dobry.Pytanie dotyczy czy te z twojego całego mleka wychodzi pianka?Bo mi niezabardzo.w INSTRUKCJI NA OBAZKU JEST RZEBY ZANURZAĆ GO DO POŁOWY,podkreślam że to na czym jest spiral jest króciutke
Pytanie niemam shakera ani spieniacza,mówisz o sloiku.poprostu wstrząsną zeby sie związały składniki?Jaka konsystencja ma z tego wyjść?
a ja spróbuję zamiast polewy czekoladowej na wirzchu dać sos karmelowy.akurat taki mam pod reka,powinno wyjsc tez dobre!!!
Ojejku jak mi się podoba ta kawa. Pyszności! Masz świetne pomysły!
GE-nial-NE! :) zapraszam do mnie http://www.szybkozjesc.pl/
Super wygląda! Bardzo mi się podoba. Zrobię na pewno, ale najpierw poczekam, aż się trochę ociepli i przestanie mnie trzepać przy każdym wyjściu z domu ;)
Ale super! Fajnie, że kawa jest z lodu kawowego. Bardzo mi się podoba:D