Jello shots to ciekawy pomysł na imprezę, gdy chcemy czymś zaskoczyć gości. Słodkie galaretki z alkoholem są na pewno nietypową „przekąską” i niezbyt często mamy okazję takich galaretek spróbować. Jakiś czas temu robiłam alkożelki w truskawkach oraz zielone alkożelki z ginem, a tym razem proponuję inną wersję – białe jello shots z Malibu.
Przygotowując je w okrągłej foremce z dziurką (silikonowa forma chyba do donutów) można zrobić jello shots na Halloween – do środka wkładamy trochę zastygniętej czerwonej galaretki, a całość polewamy czerwonym sosem do lodów. Smakuje świetnie!
Jello shots z Malibu nie są mocno alkoholowe, ale takie zdecydowanie bardziej mi smakują. Do ich przygotowania wykorzystałam nie zwykłą żelatynę ale Żelatynę-fix z Dr Oetkera. W sumie kupiłam ją przez przypadek, ale sprawdziła się świetnie.
Jello shots z Malibu – przepis
Składniki:
- pół opakowania Żelatyny-fix
- 200 ml mleka kokosowego
- 50 ml Malibu
- 50 ml wrzątku
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wlewam wrzątek i Malibu, wsypuję połowę zawartości opakowania Żelatyny-fix i mieszam mikserem do czasu, aż nie będzie grudek. Dodaję mleko kokosowe i znowu miksuję, aż konsystencja będzie jednolita. Przelewam do formy i odstawiam do wystudzenia i stężenia, ok. 2 godziny w lodówce.
Pani Agnieszko rewelacja. Nigdy jeszcze nie jadłem czegoś takiego, ale zachowam przepis na specjalną okazję. Wygląda bardzo apetycznie a przy okazji znakomicie nadaje się jako element dekoracji. No i to malibu…
Naprawdę warto spróbować :)