Lód kawowy to coś, co trzeba mieć w zamrażalniku, jeśli lubi się kawę na zimno. Dlaczego? Bo gdy schładzamy zaparzoną kawę, traci ona swój aromat, a dodawanie do kawy kostek zwykłego lodu powoduje jej rozwodnienie.
Przygotowanie kawowego lodu jest niezwykle proste. Wystarczy zamrozić zaparzoną kawę :) Żeby wiedzieć, ile trzeba jej przygotować, najlepiej najpierw sprawdzić, ile wody zmieści się w naszych foremkach do lodu (wlewamy wodę do pustych foremek, a potem przelewamy ją do jakiejś miarki). Następnie przygotowujemy odpowiednią ilość kawy.
W mojej foremce mieści się mniej więcej szklanka kawy, więc zaparzyłam nieco mocniejszy napar, z 5 łyżeczek rozpuszczalnej kawy. Przed wstawieniem do zamrażalnika kawę trzeba wystudzić.
Można przygotować lód z cukrem – na 2 łyżeczki kawy wsypujemy 1 łyżeczkę cukru pudru.
Kostki kawowego lodu przydają się nie tylko do mrożonej kawy, ale także do koktajli i drinków kawowych, takich jak Tequila Sparkle.
Witam! Pytanie. Jak zalewasz te foremki kawą żeby nieporozlewać?Jak ja zalewałem foremkę to sporo tej kawy sie porozlewalo.Ale to na dobre wyszło,bo zaparzyłem troszkę więcej kawy,czyli szklankę.A mojej foremce mieści mniejwięcej tyle,14 kostek.
Swietny pomysl! Mój lód kawowy już się mrozi :))
WOW. Dopiero dzisiaj dowiedziałam się o istnieniu tej strony i nie mogę się od niej oderwać… a także od twoich świetnych pomysłów :)
Cieszę się, że się podobają :) zapraszam wobec tego częściej – nowe przepisy staram się dodawać codziennie, więc jest w czym wybierać :) pozdrawiam!
Jak widać, zamierzam tu wpadać codziennie :) Gdy tylko pozbieram niezbędne składniki, na pewno spróbuje wykonać te pyszności :)
Świetny pomysł. Muszę zrobić koniecznie – na upały jak znalazł:)