Takie kawy piję tylko zimą i właściwie głównie przed świętami. Potem już jakoś tych przypraw korzennych używam rzadziej, z wyjątkiem cynamonu. Grudniowa Mocca to taka kawa na zimową porę – nie dość, że z korzennymi przyprawami, pachnąca kardamonem i anyżem, to jeszcze z czekoladą. Bardzo słodka, bo słodzona skondensowanym mlekiem. No i wygląda pięknie, a to jej dodatkowy atut.
Z zimowych kaw spróbujcie koniecznie także Latte z mlekiem kokosowym i korzeniami i Kawy piernikowej.
Grudniowa Mocca – przepis
Składniki na 2 szklanki:
- 160 ml skondensowanego słodzonego
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3 kostki czekolady
- szczypta imbiru
- szczypta kardamonu
- szczypta anyżu
- szczypta cynamonu
- szklanka wrzątku
- bita śmietana i wiórki czekoladowe do dekoracji
Przygotowanie:
Wrzątek wlewam do rondelka, dodaję kawę, mieszam do rozpuszczenia kawy, dodaję czekoladę i stawiam na gazie. Dodaję przyprawy i podgrzewam do chwili rozpuszczenia czekolady.
Do szklanek wlewam mleko skondensowane, a na górę delikatnie wlewam kawę. Dekoruję bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.
Super pomysł na kawę :-) Zamiast rozpuszczalnej wykorzystałam aromatyczne espresso…i kawa powalała z nóg :-)