Ta czekolada ma coś w sobie z szarlotki, ale dla mnie najbardziej wyczuwalny jest tu smak kardamonu (choć nie ma go wiele w składzie).
Podobno kardamon ma właściwości lecznicze – pomaga walczyć z przeziębieniem, jest dobry też na dolegliwości żołądkowe. A czekolada, jak wiadomo, jest dobra na wszystko. Przede wszystkim leczy duszę w zimne, jesienne i zimowe dni, kiedy nic nam się nie chce ;)
Do przygotowania czekolady kardamonowej wystarczy tak naprawdę… gotowa przyprawa do szarlotki. Można ją dostać teraz w sklepach i chociaż ma w składzie niedużo kardamonu, to w połączeniu z gorzką czekoladą i gorzkim kakao ten smak się mocno wybija. No i jeszcze imbir, cynamon… To naprawdę wyjątkowa czekolada.
Gorąca czekolada kardamonowa – przepis
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżeczki kakao
- 3 kostki gorzkiej czekolady (64% kakao)
- 1 łyżeczka gotowej przyprawy do szarlotki (w składzie: 45% cukier, 5% imbir, 5% skórka pomarańczowa oraz 0,3% kardamonu).
- 2 łyżeczki cukru
- kilka kropli olejku waniliowego
Przygotowanie:
Kakao mieszam w małej ilości mleka. Resztę mleka wlewam do rondelka, dodaję czekoladę, rozmieszane kakao i pozostałe składniki. Podgrzewam aż do rozpuszczenia czekolady i połączenia w gęstą, pachnącą czekoladę :)