Ta czekolada ma coś w sobie z szarlotki, ale dla mnie najbardziej wyczuwalny jest tu smak kardamonu (choć nie ma go wiele w składzie).
Podobno kardamon ma właściwości lecznicze – pomaga walczyć z przeziębieniem, jest dobry też na dolegliwości żołądkowe. A czekolada, jak wiadomo, jest dobra na wszystko. Przede wszystkim leczy duszę w zimne, jesienne i zimowe dni, kiedy nic nam się nie chce ;)

Do przygotowania czekolady kardamonowej wystarczy tak naprawdę… gotowa przyprawa do szarlotki. Można ją dostać teraz w sklepach i chociaż ma w składzie niedużo kardamonu, to w połączeniu z gorzką czekoladą i gorzkim kakao ten smak się mocno wybija. No i jeszcze imbir, cynamon… To naprawdę wyjątkowa czekolada.

Gorąca czekolada kardamonowa – przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżeczki kakao
  • 3 kostki gorzkiej czekolady (64% kakao)
  • 1 łyżeczka gotowej przyprawy do szarlotki (w składzie: 45% cukier, 5% imbir, 5% skórka pomarańczowa oraz 0,3% kardamonu).
  • 2 łyżeczki cukru
  • kilka kropli olejku waniliowego

Przygotowanie:

Kakao mieszam w małej ilości mleka. Resztę mleka wlewam do rondelka, dodaję czekoladę, rozmieszane kakao i pozostałe składniki. Podgrzewam aż do rozpuszczenia czekolady i połączenia w gęstą, pachnącą czekoladę :)