Przepis na pyszną kawę z lodami, likierem jajecznym i bitą śmietaną, czyli coś na dobry początek dnia lub podwieczorek przy dobrym ciastku.
Przepis na lodowy flip pochodzi z „Małej wielkiej księgi koktajli”, którą dostałam kiedyś od moich koleżanek – polonistek, które właśnie zakończyły tworzenie swoich „wiekopomnych dzieł” czyli prac magisterskich :) A ten koktajl świetnie nadaje się, żeby uczcić nim taki sukces, jak obrona pracy magisterskiej czy zdany egzamin.
Mój flip jest z lodami orzechowymi, które w dodatku zawierały całe orzechy włoskie, więc w kawie znajdowały się jeszcze orzechy (jak trochę namiękły od kawy – były pyszne!), ale można dodać lody czekoladowe czy waniliowe. Pewnie fajnie smakowałby także np. z bananowymi czy wiśniowymi.
Flip lodowy mokka – przepis
Składniki:
- 1 filiżanka mocnej kawy
- 1 łyżka cukru lub cukru waniliowego
- 3 kulki lodów orzechowych
- bita śmietana
- 40 ml likieru jajecznego
Przygotowanie:
Kawę zaparzyć, osłodzić i odstawić do ostygnięcia. Do wysokiej szklanki wrzucić kulki lodów, zalać zimną kawą, ozdobić bitą śmietaną i na wierzch polać likierem. Podawać z długą łyżeczką.
Genialny deser, szczególnie w ciepły, letni dzień za którym ciągle tęsknimy! Szczególnie akcent orzechowy mnie przekonuje :)