Mocno owocowy, bardzo efektowny dwuwarstwowy koktajl z truskawek i czereśni.
Truskawki już się kończą, więc tym bardziej trzeba wykorzystać ostatnie chwile, kiedy można jeszcze kupić polskie truskawki. Ewentualnie można ten koktajl zrobić z mrożonych owoców, nic się przecież nie stanie :)
Dwuwarstwowy koktajl z truskawek i czereśni – przepis
Składniki:
- szklanka truskawek
- szklanka wypestkowanych czereśni
- ok. 150g serka waniliowego
- pół szklanki wody
Przygotowanie:
Najpierw do blendera wrzucamy truskawki bez szypułek, następnie dodajemy serek. Miksujemy na gładką masę. Sprawdzamy, czy jest odpowiednio słodka, jeśli nie – można dosłodzić. Wlewamy do szklanek. Następnie myjemy mikser i powtarzamy operację z czereśniami i wodą. Gotowy koktajl czereśniowy przelewamy na wierzch truskawkowego. Podajemy od razu, ze słomką, najlepiej grubą.