Na wiosnę usuwamy toksyny z organizmu – tym razem za pomocą soku z buraka z pomarańczą.
Burak znany jest z tego, że posiada mnóstwo substancji, które oczyszczają organizm – to jedno z najlepszych warzyw pod tym względem. Obniża poziom cholesterolu, usuwa mocznik z organizmu i szkodliwe drobnoustroje, działa tonizująco na wątrobę, oczyszcza krew. Pomarańcza z kolei ma witaminę B, C, beta-karoten. Do tego jabłko – czy można wyobrazić sobie zdrowsze połączenie?
Sok z buraka i pomarańczy, z dodatkiem soku jabłkowego jest poza tym bardzo smaczny – burak jest tylko lekko wyczuwalny, a sok pomarańczowy przebija się w tym napoju. Dlatego można go napić się z przyjemnością.
Detoksykujący sok z buraka i pomarańczy – przepis
Składniki:
- 100 ml soku z buraka
- 100 ml soku z pomarańczy
- 50 ml soku z jabłka
Przygotowanie:
Wszystkie soki wyciskam tuż przed zmieszaniem. Mieszam w shakerze w podanych proporcjach i podaję. Sok można przechować w lodowce przez 2 dni.