W poszukiwaniu czegoś, co dobrze smakowałoby z sernikiem na zimno i nie było z mlekiem, trafiłam na przepis na Czekoladowe marzenie. Pochodzi z mojej ulubionej książki, a właściwie „Księgi koktajli”, z której dość często korzystam.

Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła – tym razem zastąpiłam aromat rumowy białym rumem. Ponieważ w przepisie było kilka kropli aromatu, wlałam też kilka kropli rumu, ale o nie był najlepszy pomysł – spokojnie można było dać 20-30 mililitrów rumu, żeby ten aromat był bardziej wyczuwalny. Ale napój i tak jest pyszny – nie tak ciężki, jak zwykła czekolada, a bita śmietana na górze o jest to co tygrysy lubią najbardziej ;) Do przygotowania Czekoladowego marzenia użyłam czekolady rozpuszczalnej Delecty.

Czekoladowe marzenie – przepis

Składniki:

  • biały rum – proponuję 30 ml
  • 20 ml grenadiny
  • czekolada rozpuszczalna
  • bita śmietana
  • wiórki czekoladowe

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy we wrzątku. Do szklanki wlewamy grenadinę i rum, uzupełniamy czekoladą, na wierzch nakładamy bitą śmietanę i dekorujemy wiórkami czekoladowymi.